2010. december 18., szombat

Évelőkert - 2006/3

Három év alatt már helyenként kisebb dzsungel alakult ki. A fáklyaliliom (Kniphofia uvaria) gyorsan nő terebélyes bokorrá és igénytelen, szárazságtűrő.A kép bal oldalán egy angol rózsa látható a Mme Isaac Pereire fajta, fantasztikus erős parfüm illata van.2004-ben ültettem.Sajnos a betegségekre nagyon fogékony és a nyári viharok is besegítettek, hogy el kellett távolítanom.
Sajnos ez a másik angol rózsa is hasonló sorsra jutott.Nagyon finom parfüm illata van ennek is (Papi Delbard a fajta neve), hatalmas tömött rózsa, akinek kedvezőbbek a kerti viszonyai próbálkozzon vele, mert felejthetetlen az illata.
Egy korábbi videón látható volt, hogy ez a terület, a pázsit kialakítása előtt romterület volt.Itt történt a beton keverés az utakhoz, régi tulajdonosnál itt csirkék éltek és jobbra disznóól volt.Itt ez a kerti út vezet  a nagy virágoskertbe. A kapu íve, a kerítés,  az út beton elemeinek kiöntése és lerakása a többi építménnyel együtt a férjem munkája.A pázsit kialakítása és gondozása is az ő munkája.
A mandulafa árnyékában kapott helyet egy viráglétra.Ebben az időszakban még viszonylag kevés cserepes-dézsás növényem volt és nem okozott nagy gondot a téli elhelyezésük. Ma már ez az egyik legnagyobb problémám ősszel, hogy be fér-e minden?
A ház és az utca felé nézve a kerti út, az esővíz gyűjtő tartály látható.A kaputól a gépkocsi beállóig zúzalékkővel borítottuk az utat, mert ez egy mélyebb rész volt.Első télen ide be sem lehetett állni a sártól.
Szeretem a kúszó növényeket. A képen a kerítést a japán lonc futotta be,(Lonicera japonica 'Halleriana').Gyorsan növő futónövény, gyönyörű a virágzáskor. Szinte egész nyáron virágzik, lombja nagy része télen megmarad.
2006.június 30-án óriási vihar csapott le a kertre, sok kis fát kidöntött és vastag ágakat tört le az idős mandulafáról is.Teljesen váratlanul ért a vihar nagyságrendje, elkeserítő volt a vihar utáni kár.
Kidöntött fák a vihar után. Az ilyenek elveszik a kedvem egy időre a kertészkedéstől,de látva, hogy bizonyos idő után a növények éledeznek, én is újra kezdem a munkát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése